Intersectioneel imperialisme: Een heilzame bedreiging

Door Alex Rubinstein, een onafhankelijke verslaggever op Substack. U kunt zich hier abonneren om gratis artikelen van hem in uw inbox te ontvangen, en als u zijn journalistiek wilt steunen, die nooit achter een paywall wordt geplaatst, kunt u hem een eenmalige donatie geven via PayPal of zijn verslaggeving ondersteunen via Patreon.

Het imperium klapt terug. Nu het nationalisme van Trump de deur uit is, breekt een nieuw tijdperk van imperiale ideologie aan.

Deze mutatie van het dominante dogma van het imperium manifesteert zich in alle mondiale instellingen voor economische, politieke en sociale controle, en manifesteert zich in een groot aantal conflicthaarden.

Om te kunnen bepalen waar het woke-imperialisme bestaat, moeten we het eerst als zodanig definiëren. Dus wat is het? Het is zeker niet de eerste iteratie van hegemoniale overheersing die wordt ondersteund door moralisme.

De doctrine van Responsibility to Protect (R2P) werd in 2005 door de Verenigde Naties geofficialiseerd, maar de wortels ervan gaan in feite terug tot de NAVO-bombardementen op Joegoslavië. Tijdens de Obama-jaren werd de term “humanitaire interventie” de belangrijkste benaming voor dergelijke acties.

Wok” imperialisme moet worden gezien als een rijpere vorm van deze concepten. Terwijl bedrijven in toenemende mate het “regenboogkapitalisme” omarmden om in te spelen op de gevoeligheden van een steeds liberaler wordend Amerikaans publiek, hebben ook instellingen van het Amerikaanse imperialisme hun standpunten verfijnd om de toenemende populariteit van identiteitspolitiek te weerspiegelen.

Dit verschijnsel is niet onopgemerkt gebleven. Zoals alles op het internet is het het onderwerp geworden van memes, waarbij in het bijzonder een afbeelding van twee Amerikaanse B-52 Stratofortress bommenwerpers viraal is gegaan. Op de afbeelding is een B-52 te zien met het opschrift “Republikeinen”, die bommen afwerpt. Een andere B-52, met het opschrift “Democraten”, laat ook bommen vallen, maar deze keer met een reusachtige Black Lives Matter-sticker en een regenboogvlag aan de buitenkant.

Wat de beide bovenstaande memes niet kunnen uitdrukken, gezien hun beperkte formaat, is de verscheidenheid aan methoden om imperiale controle uit te oefenen, aangezien die controle veel meer vormen aanneemt dan louter bombardementen. En dit kan niet allemaal worden toegeschreven aan de presidentiële overgang. We weten dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de drieletteragentschappen zich nauwelijks konden vinden in de benadering van het buitenlands beleid van president Trump, noch in zijn culturele voorkeuren.

.@SecBlinken: When we design our foreign policy with the rights and needs of women and girls in mind, our policy is more effective, more humane, and more likely to make a lasting difference in people’s lives. pic.twitter.com/ssAyW9mNEq

— Department of State (@StateDept) March 9, 2021

Dus terwijl veel van de trends die in dit artikel worden benoemd reeds tijdens de Trump-regering bestonden, worden ze ontegensprekelijk versterkt door die van Biden. Bijvoorbeeld, in de eerste 10 dagen van deze maart, Women’s History Month, tweette het State Department 26 keer over “vrouwen,” vergeleken met 10 keer in dezelfde periode van 2020.

De nobele antiterreurorganisatie (NAVO)

Eerder deze maand tweette de NAVO een flitsende video met de bewering: “Diversiteit is onze kracht!”

In het licht van het deugpronken van de NAVO is het belangrijk om te onthouden dat veel van de vroegste leiders van de NAVO nazi’s waren die droomden van een Duitsland dat allesbehalve divers en inclusief was. Tot op de dag van vandaag is de NAVO neonazi’s blijven steunen in landen als Oekraïne, terwijl NAVO-landen die toestaan om demonstraties te houden ter ere van nazi-collaborateurs nu pas deze marsen annuleren vanwege het coronavirus, in plaats van de verheerlijking van het nazisme te stoppen.

Diversity is our strength. Retweet to join us in celebrating the differences that make us stronger 💪#ZeroDiscriminationDaypic.twitter.com/As4phmspXR

— NATO (@NATO) March 1, 2021

Zoals ik vermeldde na de lancering van Joe Biden’s presidentiële campagne, toen hij tekeerging tegen neonazi’s in Charlottesville, Virginia, had Biden een ontmoeting met neonazi leider Oleg Tyagnibok (verengelsing van de Oekraïense spelling Oleh Tyahnybok).

De bekroning van het pleidooi van de NAVO’s voor de inclusie van gekleurde mensen kwam er overigens na de bombardementen op Libië, die de jihadistische milities dekking gaven om de Libische leider Muammar Kadhafi met een bajonet tot de dood toe te sodomiseren, en de weg vrijmaakten voor de herinvoering van slavernij op het Afrikaanse continent.

Buiten de Brusselse hallen van macht zien de door de NAVO gesponsorde kansenprojecten voor gekleurde mensen er zo uit.

Zoals kinderen zeggen: “Jakkes!”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt een HR-afdeling

De door de NAVO gebruikte slogan, “Diversiteit is onze kracht”, is een letterlijke weergave van een belangrijk campagnethema van Kamala Harris en Joe Biden zelf. De slogan werd vorig jaar ook gebruikt door de Central Intelligence Agency.

Our diversity is our strength. pic.twitter.com/NVkzgIIJNS

— Kamala Harris (@KamalaHarris) December 12, 2020

Degene die misschien wel het meest gebruik maakt van het thema is Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken, die het volgende heeft gezegd:

– “Diversiteit en inclusie maken ons sterker, slimmer, creatiever en innovatiever. En onze diversiteit geeft ons een aanzienlijk concurrentievoordeel op het wereldtoneel.

– Diversiteit maakt elke organisatie sterker – en voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken is het van cruciaal belang.

– We hebben geïnvesteerd in diversiteit en inclusie om een diplomatiek personeelsbestand te hebben dat de diversiteit van ons land weerspiegelt.”

Onlangs promootte het Ministerie van Buitenlandse Zaken het optreden van Blinken op de podcast van Hillary Clinton met de boodschap dat beiden het zouden hebben over “diversiteit en inclusie op het ministerie, Amerikaans engagement, Rusland, China en nog meer”.

Het State Department is onder Blinken dermate getrouwd met het concept dat hij op dat departement een Chief Diversity and Inclusion Officer heeft gecreëerd die “direct aan hem zal rapporteren,” aldus woordvoerder Ned Price, eraan toevoegend dat  -je raad het al- “diversiteit en inclusie sterker, slimmer, creatiever, en innovatiever maken.”

.@StateDeptSpox Price: “Today, @SecBlinken announced the creation of a new Chief Diversity and Inclusion Officer position, which will report directly to him. Diversity and inclusion make us stronger, smarter, more creative, and more innovative.” For more: https://t.co/bXsvL7uMkp. pic.twitter.com/qN5A92TIx2

— Department of State (@StateDept) February 24, 2021

Het Ministerie van Defensie zoekt “force multipliers

Het ministerie van Defensie is een andere toonaangevende instelling in deze trend.

Vorige week viel de conservatieve Fox News presentator Tucker Carlson het Pentagon aan. Het begon met de aankondiging van Joe Biden dat het leger, onder zijn leiding en die van minister van Defensie Lloyd Austin, stappen zou ondernemen om meer vrouwen aan te trekken, met een beleid dat onder meer een herziening van de haarstijlbeperkingen en “moederschapspilotenpakken voor vrouwen” inhoudt.

Terwijl zwangere vrouwen in het algemeen niet in achtbanen mogen rijden, lijkt een beleid dat hen toestaat in gevechtsvliegtuigen te vliegen mij niet in het belang van henzelf, noch van hun kinderen.

Strength through diversity. These Marines broke barriers and exhibited courage on the battlefield. #KnowYourMil#BlackHistoryMonthpic.twitter.com/KTvuMkhoeT

— Department of Defense 🇺🇸 (@DeptofDefense) February 9, 2021

Hoewel Carlson dit beleid afkeurde, miste zijn kritiek de kern van de zaak, omdat hij betoogde dat ze het Amerikaanse leger zwakker maakten. Het werkelijke doel van dit beleid is echter om het gezicht van het leger op te frissen voor een liberale burgerij. Zoals de luchtmacht het in januari uitdrukte, “diversiteit” is een “force multiplier“.

In reactie op het Fox artikel, heeft Pentagon woordvoerder John Kirby – voorheen de woordvoerder van het State Department onder Obama – Carlson teruggefloten in een persbericht getiteld “Press Secretary Smites Fox Host That Dissed Diversity in U.S. Military“.

“Het leger van de Verenigde Staten is het beste dat de wereld ooit heeft gezien vanwege zijn diversiteit,” begon het persbericht.

Kirby merkte verder op dat minister van Defensie Lloyd Austin (een zwarte man die door de media werd geprezen voor het doorbreken van het “koperen plafond”) eerder in de week had gezegd dat de “doorleefde ervaring” van een diverse strijdmacht een rol speelt “in onze besluitvorming.”

I want every child to know that this is what vice presidents and generals in the United States Armed Forces look like. pic.twitter.com/y2OFL1z29r

— President Biden (@POTUS) March 9, 2021

Diezelfde toespraak was te lezen op de website van het ministerie van Defensie onder de kopBiden Showcases the Strength, Excellence of American Military Diversity“.

Ander nieuws over minister Austin: volgens een ander persbericht van het Pentagon heeft hij vorige maand “de uitgebreide rol voor de NAVO-missie Irak verwelkomd”. Die “uitgebreide rol” betekent een uitbreiding van het aantal NAVO-troepen dat het land bezet van 500 naar “4.000 of 5.000”, aldus Reuters.

Het Centrale Idpol Agentschap

Om niet onder te doen voor het ministerie van Buitenlandse Zaken of het ministerie van Defensie is de CIA na de inauguratie van Joe Biden begonnen met een “digitale facelift” om Generatie Z aan te spreken in het licht van hun politiek die meer neigt naar radicaal liberalisme dan vorige generaties.

“We moesten gaan waar het talent is,” vertelde Sheronda Dorsey, de adjunct-directeur voor talent van de CIA, aan de Wall Street Journal. Ze voegde eraan toe dat de CIA op zoek is naar “meer diversiteit op het gebied van ras, cultuur, handicap, seksuele geaardheid en geslacht, zodat haar personeelsbestand een ‘afspiegeling van Amerika’ is”.

De Wall Street Journal schrijft verder: “Vandaag valt de digitale facelift van de CIA samen met een nieuwe presidentiële regering. John Brennan, wiens directeurschap eindigde in 2017, zegt dat de regering-Biden een ‘zeer sterk signaal heeft afgegeven over diversiteit’ met zijn benoemingen voor de inlichtingendiensten, waaronder de allereerste vrouwelijke directeur van de nationale inlichtingendienst, Avril Haines.”

Former CIA Director John Brennan says that he is “increasingly embarrassed to be a white male these days.” pic.twitter.com/vuVrO3uLu4

— Daily Caller (@DailyCaller) March 1, 2021

Brennan, die CIA-directeur was onder Obama, met Haines onder hem op nummer twee bij het agentschap, heeft meer recentelijk tegen MSNBC gezegd dat hij zich “steeds meer schaamt om een blanke man te zijn deze dagen, als ik zie wat andere blanke mannen zeggen.”

Brennans opmerkingen kwamen tijdens een discussie over de manier waarop de Republikeinen in het Congres de protesten bij het Capitool in januari hebben aangepakt. “Ze zullen het land blijven belazeren,” zei Brennan.

Toen Brennan aan het hoofd stond van het agentschap, hield hij toezicht op de CIA toen deze illegaal het Congres bespioneerde door middel van hacking, terwijl zij onderzoek deden naar martelingen door het agentschap – en hij loog erover. Nu klaagt hij over “gaslighting” door het Congres. De hele episode is grotendeels vergeten door het Amerikaanse publiek, aangezien de media het agentschap gedurende het Trump-tijdperk hebben “bestookt”. Trump vijand nummer één, Nancy Pelosi, heeft onlangs een “diversiteitsbureau” opgericht in het Huis van Afgevaardigden. Jaren geleden hielp ze de CIA met het verdoezelen van martelingen, naast het feit dat ze de oorlog in Irak zwaar steunde.

Financieel feminisme

Hoewel ze technisch gezien “onafhankelijk” zijn, zijn mondiaal gespierde financiële instellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank functioneel gezien een onderdeel van de Amerikaanse regering, en net als andere instellingen waarnaar in dit artikel wordt verwezen, nemen ze identiteitspolitiek over als instrument om hun anti-menselijke agenda te verhullen.

We are pleased to announce the appointment of Stephanie von Friedeburg as @IFC_org Senior VP of Operations. @SvonFriedeburg is an advocate for the advancement of women and a champion of diversity and inclusion. Her career spans almost three decades in the @WorldBank Group. pic.twitter.com/zCjYvhJdju

— World Bank (@WorldBank) February 18, 2021

De president van de in DC gevestigde Wereldbank wordt gekozen door de president van de VS, zelfs op hun eigen website staat te lezen: “Traditioneel is de president van de Wereldbank altijd een Amerikaans staatsburger geweest, voorgedragen door de Verenigde Staten”.

De VS is ook de grootste aandeelhouder van zowel de Wereldbank als het IMF, dat ook in DC is gevestigd. Een uitgelekt handboek, gepubliceerd door Wikileaks, getiteld “Army Special Operations Forces Unconventional Warfare”, noemt de Wereldbank en het IMF als “wapens van de VS in tijden van conflict tot en met een grootschalige algemene oorlog.”

“Army Special Operation Forces begrijpen dat een goed geïntegreerde manipulatie van economische macht een onderdeel kan en moet zijn van onconventionele oorlogsvoering,” gaat het document verder.

“Aangezien voor belangrijke beslissingen een supermeerderheid van 85 procent nodig is, kunnen de Verenigde Staten grote veranderingen bij de Wereldbank tegenhouden”, aldus het legerdocument.

Voor Internationale Vrouwendag organiseerde het IMF een discussie met Biden’s minister van Financiën Janet Yellen onder de titel “The Age of Womenomics.”

Wokeisme gaat globaal

Behalve dat imperialistische instellingen zichzelf aanprijzen als bolwerken van tolerantie, gebruiken ze ‘wokeness‘ ook om de winning van buitenlandse grondstoffen, schendingen van soevereiniteit en internationaal recht, militaire bezetting en zelfs staatsgrepen te rechtvaardigen.

In Syrië, waar de Verenigde Staten, de Europese regeringen, de patriarchale petromonarchieën van de Golfstaten en NAVO-bondgenoot Turkije tien jaar lang een proxy-oorlog hebben gevoerd via sektarische opstandelingen van het Al-Qaeda-type, is een kampioen van uitgesproken Amerikaanse identiteitspolitiek opgestaan: de YPG. Jarenlang was het moeilijk een linkse politicus in de Verenigde Staten te vinden die niet onvoorwaardelijk steun gaf aan de “revolutie van de Rojava-vrouwen”. Het ogenschijnlijke politieke project van Koerdische strijders in Noordoost Syrië werd door Vice News zelfs de “meest feministische revolutie die de Wereld ooit heeft meegemaakt” genoemd.

Amerikaanse anarchisten, gepropagandeerd met pro-YPG literatuur en de ideologie van “democratisch confederalisme”, populair gemaakt door wijlen de zionistische academicus Murray Bookchin, en gepromoot door zijn dochter, Debbie Bookchin van het in New York City gevestigde “Emergency Committee For Rojava”, maakten naam in linkse kringen en op Twitter door zich aan te sluiten bij de Koerdische strijdmacht genaamd de Volksbeschermingseenheden (YPG).

Terwijl de Koerdische strijders in Syrië eerst werden gesteund door Obama, bleef Trump hen steunen om “de olie te beschermen“. Met andere woorden, zodat de Verenigde Staten konden profiteren van de winning van activa die rechtmatig toebehoren aan de soevereine regering van Syrië. Nu Biden in functie is, krijgen de Koerdische strijders opnieuw aandacht in de media en worden ze aanbeden door Westers links.

De verheerlijking van de veroveringen door Koerdische strijdkrachten in Syrië bereikte een koortsachtig hoogtepunt tijdens de campagne rond Raqqa. Er werd een groep opgericht, die nu een eigen Wikipedia-pagina heeft hoewel het daadwerkelijke bestaan ervan in vraag kan worden gesteld, door buitenlandse queer-anarchisten onder de naam “The Queer Insurrection and Liberation Army“. Terwijl de historische stad Raqqa voor 70 procent werd verwoest, domineerden deze feel good-krantenkoppen over een zogenaamd revolutionair en inclusief alternatief voor het statisme dat de Koerdische strijders en hun bondgenoten vertegenwoordigden, het verhaal op links

Voordat we verdergaan met Syrië, zou het onverantwoord zijn om het verhaal van Amina Abdallah Araf al Omari, het “homoseksuele meisje in Damascus”, niet te vermelden. De nep-persoonlijkheid werd gecreëerd om anti-Assad sentimenten op te wekken bij westerse LGBTQ gemeenschappen, maar het werd ontmaskerd als de schertsvertoning van een blanke Amerikaanse man genaamd Tom MacMaster door de Palestijnse journalist Ali Abunimah nadat het “homo meisje” was “ontvoerd”.

Nu Biden in functie is, maken dit soort vuile trucs om de vuile oorlog tegen Syrië te promoten een comeback. Gebaseerd op een artikel in Jacobin, is er een nieuwe film in de maak getiteld “Stefan Vs. ISIS.” Het wordt door Deadline in een artikel van 5 maart omschreven als een “verhaal van een niet-binaire duizendjarige die zich aansloot bij de Koerdische vrijheidsstrijders”. Terwijl de schrijver van het originele verhaal, Connor Kilpatrick, meeschrijft aan de film, is Jacobin redacteur Bhaskar Sunkara de coproducent van de film.

Een verslaggever uit het Midden-Oosten klaagde tegen mij dat deze journalisten nu profiteren van een oorlog die ze zelf hebben helpen verkopen, en dat ze de identiteitskwesties van een westerling centraal stellen in het gesprek over de strijd tegen ISIS, in plaats van de tienduizenden Syriërs en Irakezen die hun leven hebben verloren in de strijd tegen ISIS. “De Syrische oorlog,” zeiden ze, “is er niet voor een stelletje buitenlandse linksen om te veranderen in een romantische ballade over identiteitskwesties. Koerden zijn supertraditioneel, zelfs de YPG doet niet mee aan dit geslachtsfluïditeitsgedoe.”

In een soortgelijke geest werd eind januari gemeld dat het productiebedrijf van Hillary en Chelsea Clinton werkt aan een tv-serie waarin het boek “The Daughters of Kobani: A Story of Rebellion, Courage, and Justice” van Gayle Lemmon voor het grote scherm. Na een intense biedingsoorlog over de rechten om het boek te bewerken, meldde Deadline dat “voor de Clintons, het eigendom voelt als de perfecte IP om te helpen bij het hijsen van hun banier, gezien het onderwerp en de sterke vrouwen die Lemmon hielpen het te schrijven.”

Vorige week zat Lemmon bij Meghan McCain in The View om over haar boek te praten. De vader van McCain, wijlen John McCain, was de meest militaristische senator in de moderne Amerikaanse geschiedenis en een belangrijke promotor van de proxy-oorlog in Syrië. De senator had zelfs een rechtstreekse ontmoeting met zogenaamde “gematigde rebellen” van het door Turkije gesteunde Vrije Syrische Leger, die verantwoordelijk bleken te zijn voor de ontvoering van 11 sjiitische moslims.

Ondertussen, in Afghanistan, waar de Verenigde Staten zijn langstlopende regime change fail, of “L,” handhaaft, merkte ik onlangs op hoe Biden van plan is om er “resttroepen” te houden om het land te blijven bezetten, ondanks het akkoord dat bereikt is tussen de Taliban en de regering van Trump om een volledige terugtrekking te realiseren.

De Duitse staatszender Deutsche Welle waarschuwt dat “Afghaanse vrouwen het risico lopen hun rechten te verliezen in een nieuwe politieke opzet.” Nu wil de regering Biden onderhandelen over de deal waarin “alle opties op tafel blijven liggen“.

Eerder deze maand berichtte Vox News over “interne discussies” binnen het Witte Huis over een terugtrekking uit Afghanistan. Naar verluidt zou de voorzitter van de stafchefs van de strijdkrachten, Gen. Mark Milley, het “hartstochtelijke – en soms ’emotionele'” argument hebben aangevoerd dat als de Amerikaanse strijdkrachten zich terugtrekken, de rechten van de vrouw in het land “terug zullen keren naar het Stenen Tijdperk”.

Maar hoewel er geen twijfel over bestaat dat de Taliban weinig respect hebben voor de rechten van vrouwen, was dat nauwelijks een zorg van Joe Biden toen hij in oktober 2012 beloofde: “We vertrekken in 2014. Punt.”

Maar over het Stenen Tijdperk gesproken; de VS heeft sinds Biden’s belofte ongeveer 25.500 bommen op Afghanistan gegooid als je de maandelijkse cijfers optelt die door de Amerikaanse luchtmacht worden gepubliceerd.

En die bommen zijn niet goedkoop, dus het mag geen verrassing heten dat Milley verder ging met te stellen dat, aangezien de VS de afgelopen decennia zoveel “bloed en vermogen” in het land heeft gestoken, het niet de moeite waard is om te vertrekken.

Om het in de taal van de Zoomers te zeggen, Generaal Milley wil dat Amerika “die buidel met geld veilig stelt”.

Iemand moet de voorzitter van de stafchefs vertellen dat “dit het niet gaat worden, chef.”

Wokeism is niet alleen een nuttig instrument van het imperium in de ogenschijnlijke strijd tegen terrorisme, maar ook in de strijd tegen het socialisme. In Ecuador, waar de VS een neplinkse kandidaat steunen als alternatief voor de socialistische koploper in de presidentsverkiezingen van het land, is identiteitspolitiek ingezet om steun te verwerven voor een neoliberaal.

Journalist Ben Norton ontmaskerde Yaku Pérez, die wordt beschouwd als een inheemse eco-socialist, en diens banden met de Amerikaanse regering. Nadat Pérez in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Ecuador op de derde plaats was geëindigd, waardoor hij werd gediskwalificeerd voor de tweede ronde, belde de Amerikaanse ambassade hem op om te verzekeren dat hij mee zou doen. Sindsdien heeft Pérez opgeroepen tot een militaire staatsgreep en tot strafrechtelijke vervolging van zijn socialistische tegenstander, Andrés Arauz.

Norton wijst er ook op dat de vrouw van Pérez, Manuela Picq, hem adviseert en helpt zijn campagne te leiden. Picq’s achtergrond is als academica gericht op seksualiteit en genderstudies.

Naarmate we verdergaan in de presidentsjaren van Biden, zullen identiteitspolitiek, intersectionaliteit – in één woord, wokeness – steeds meer gebruikt worden om de exploitaties van een racistisch imperium te rechtvaardigen. Dat wil zeggen, tenzij links in staat is een doctrine aan te nemen om de dogma’s van het imperium tegen te gaan, in plaats van het in de kaart te blijven spelen.

De Romeinse historicus Tacitus zei: “Grote keizerrijken worden niet in stand gehouden door schuchterheid.” Dat mag waar zijn, maar vandaag de dag wordt het behoud van het imperium gerechtvaardigd door zijn inclusiviteit. Het vermogen van de VS om met haar “spierballen te rollen” op het wereldtoneel is afhankelijk van haar vermogen om te verwijzen naar de diversiteit van haar heersende klasse.

Dat is het hele eiereneten.

Bovenstaand artikel werd gepubliceerd op 21 maart 2021 op RT.com